Dagens ättiksgurkor är väldigt söta, tycker jag. Här kommer min farmors recept på ättiksgurka som den smakade förr. Var så goda!
Du behöver:
gurkor för inläggning (du avgör hur många)
grovt salt
1 rått ägg
Perstorps ättika
socker
gult senapsfrö
gul lök
6-7 kryddnejlikor
pepparrot
dillkronor
stor gryta eller balja
konserveringsburkar
Tvätta gurkorna. (Jag brukar köra dem i tvättmaskinen på sköljprogram utan centrifugering ;))
Blanda grovt salt och vatten i en stor gryta eller balja. Salthalten är lagom när ett rått ägg flyter i vattnet.
Lägg gurkorna i saltvattnet i 1 dygn.
Koka upp lag nästa dag:
16 msk Perstorps ättika per liter vatten
4 koppar socker per liter vatten
Mängd lag anpassas såklart till antal gurkor du valt att lägga in.
Skiva ev. gurkorna eller lägg in dem hela.
Blanda gurkor med senapsfrö, gul lök i skivor, 6-7 kryddnejlikor, ett par bitar pepparrot samt dillkronor i varje burk. Tryck till så att skivorna packas lite.
Häll på lag upp till burkens kant. Sätt på lock.
Förvaras bäst svalt och mörkt.