När du gör leverpastejen själv kan du till exempel få den fri från fisk, gluten och laktos. I välsorterade matbutiker finns mald lever och späck till jul eller så kan man beställa det. Du kan såklart mala själv, om du har tillgång till en hushållsmaskin med kvarn.
Du behöver:
0,5 kg lever
0,5 kg späck
3 kokta potatisar
1 dl socker drygt
2 msk mjöl (här kan du ta t ex 1 äggula i stället)
4 dl mjölk
4 ägg
Anjovis-spad eller bacontärningar (140 g)
cirka 4 tsk salt
2 tsk vitpeppar
Lever, späck och potatisar mals ihop. Köper du färdigmald lever kan du hacka potatisen i matberedare eller pressa ner dem med en potatispress.
Blanda samman allt under omrörning. Låt maskinen röra i cirka 5 min.
Häll leverpastejen i små ugnsformar (typ aluminium) och ställ i vattenbad så att det når upp till cirka halva formen ( t ex i en vattenfylld plåt med högre kant).
I ugn 200-225 grader i 1,45 – 2 timmar.
Leverpastejen ska inte vara rosa i mitten när den är klar.