Varför inte njuta inne i värmen i köket och göra egen korv? Lättare än man tror och hälsosamt då du styr helt över vad som ska finnas i korven. Här kommer ett recept som jag gjort sedan jag var liten. Barn brukar tycka det är roligt att göra korv, så varför inte bjuda in lite hjälp?
Du behöver:
hushållsmaskin/kvarn med korvhorn. Man kan stoppa för hand med korvhorn men är ganska jobbigt.
cirka 8 meter raka svinfjälster (typ leverkorv)
OBS! Skölj av saltet från fjälster och lägg i vatten i kylen dagen innan.
Spola genom alla fjälster med vatten innan du stoppar dem, annars blir korven för salt.
1 kg oxfärs
2 kg fläskfärs
1 kg kokt potatis
7 dl mjölk
ev hackad eller mald lök
salt
vitpeppar
Blanda alla ingredienser till korven. Koka upp lite vatten i en gryta. Ta lite färs på en sked och doppa i det kokande vattnet en minut. Smaka av. Salta ev om det behövs. Gör det inte för salt för fjälstret är salt.
Stek korven i ugn på 175 gr i cirka 30 min. Serveras t ex med potatis, brun sås och lingonsylt eller på smörgåsbordet. Kan ätas kall.
Tips!
När du sköljer fjälstret så ser du om det finns hål i det. Skär bort den söndriga biten.
Gör korven lång. Dela sedan i mindre bitar efter att den stekts.
Det blir god korv av viltfärs. Titta på nätet å får du tips på kryddor och smaker och testa dig fram till din egen korvfavorit.