En god och lättlagad lasagne som kan förberedas dagen innan och bara läggas ihop när det är dags att laga mat.
Du behöver:
lasagneplattor (färska eller torkade)
1 pkt kokta linser
1 pkt krossade tomater
1 pkt champinjoner
2 – 3 msk ketchup
salt
1 tsk torkad timjan (kan uteslutas, anpassa efter smak)
olja att steka i
Sås:
25 g smör/margarin
knappt 1 liter mjölk
2 dl riven ost
2-3 msk mjöl
1-2 msk grovmald senap (kan uteslutas)
salt
Värm oljan i en kastrull.
Lägg i champinjonerna och fräs dem ett par minuter. Rör om ibland.
Skölj och lägg i linserna.
Häll i krossade tomater.
Smaksätt med salt, ketchup och timjan.
Låt såsen sjuda i cirka 15 minuter. Smaka av.
Sås:
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölet och vispa till en tjock smet.
Häll direkt på lite av mjölken och vispa tills mjölmassan lösts upp.
Häll i resten av mjölken.
Låt såsen koka upp medan du rör ofta ända ner i kastrullens botten (bränns snabbt vid).
När såsen tjocknar så lägg i den rivna osten och ev senapen och rör om.
Smaka av.
Börja lägga lins-sås i botten på en ugnsfast form.
Lägg sedan på ett lager lasagneplattor. Om du använder torkade plattor så stryk på ett tunt lager ketchup på plattorna.
Lägg på ett nytt lager lins-sås.
Lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor med ev. ketchup på.
Avsluta med ett lager lins-sås.
Häll den vita såsen över lasagnen och sätt in i ugn cirka 20-30 minuter på 200 grader.
Lasagnen är klar när plattorna känns mjuka.