Det kan vara svårt att få gelén att stelna till men om du plockar bären strax innan de är mogna så brukar det fungera.

färska vinbär (det går bra att blanda röda och svarta vinbär)
socker (4-5 dl socker till varje 5 dl saft)
redskap: saftmaja eller saftsil (båda finns att köpa i t ex matbutiker)

Jag kokar ur saften i en s.k saftmaja, enkelt och snabbt med minimalt kladd.
Det står hur man gör i instruktionen till saftmajan eller titta på internet. Bären behöver bara sköljas och kan kokas med “skaften”. Bärrester och skaft kastas efteråt. OBS! Låt inte barn vara i närheten när ni kokar ur saften ur vinbären!

Sedan mäter jag upp vinbärssaften som jag precis fått från bären. OBS! inte färdigköpt saft! Till varje 5 dl saft går det åt 4-5 dl socker.
Häll vinbärssaften i en lite större gryta och låt det koka upp. När den kokat några minuter rör jag ner sockret.

Koka saft och socker i 5-10 min. Testa om gelén är klar genom att droppa lite saft på en tallrik. Dra en sked genom saften. Flyter inte saften ihop utan du fortfarande kan se var du delade saften åt med skeden så är den klar. Koka annars några minuter till. Häll upp på rena glasburkar och ställ i kylen. Klart!

Tags: